Over Matthijs Buikema

Foto MatthijsMatthijs Buikema studeerde in 1997 af aan de School voor de Journalistiek in Utrecht. Hij werkte acht jaar voor diverse publiekstijdschriften van Sanoma Uitgevers , waaronder damesblad Margriet, mannenblad [ZSM] en gezondheidsmagazine Health.

In 2004 richtte hij Zin Tekst&Beeld op. Hij schrijft sindsdien voor diverse publieks- en vaktijdschriften, produceert magazines en video-items en bracht drie boeken uit. De afgelopen jaren heeft hij zich gespecialiseerd in de gezondheidszorg, met name op het gebied van patiëntveiligheid. In 2011 is Zin Publishing opgericht waarmee hij zijn eigen boeken uitgeeft. Naar aanleiding van zijn boeken over patiëntveiligheid is Matthijs Buikema diverse malen in de media verschenen. Hij treedt regelmatig als spreker op bij symposia en congressen.

In 2013 richtte hij samen met journalist Stef Verhoeven Stichting ZorgVeilig.nl op waarmee hij storytelling in de zorg stimuleert, als middel om mensen en culturen in beweging te krijgen. Een  persoonlijk verhaal van een collega of een patiënt is immers vele malen krachtiger dan een protocol of een beleidsnotitie die de veiligheid regelt. Met de Verhalenkaravaan, Veiligheidscafé’s, de Participatiekliniek en natuurlijk verhalen en filmpjes op de website, wil ZorgVeilig.nl een bijdrage te leveren aan een veilige en open zorgcultuur.